Enhörna

Unga och gamla möts på Mötesplatsen i Enhörna

– Det är bra att människor möts över åldersgränserna, säger Annica Hegwall. Häromdagen var det en kille i 15-årsåldern här och hängde med pensionärerna. Han tyckte det var jättekul och sa att är det så här att bli gammal så ser han fram emot att bli det.
Unga och gamla möts på Mötesplatsen i Enhörna


Annica är en av två deltidsanställda på Mötesplatsen i Enhörna. Den drivs som en ideell förening och får stöd av Södertälje kommun. Tillsammans med Marie-Louise Clöve välkomnar Annica enhörnabor i alla åldrar måndag till torsdag och även en del fredagskvällar.

När MT/Måsen besöker Mötesplatsen är det ganska lugnt. Carina Jakobsson och Moa Gustafsson fikar med sina bebisar Amilia och Harry. Schäfern Enya överblickar läget från sin vrå bredvid det lilla kontoret. Marie-Louise har åkt med sin hund till veterinären.
– Strax före två brukar det hetta till här, berättar Annica. Då stannar skolbussen utanför och en massa barn kommer hit för att äta mellis. Pannkaka och ett glas saft för fem kronor är överkomligt för alla. Många landar här innan de ska iväg på olika träningar och andra aktiviteter.

Många sitter ensamma hemma och för barn och unga finns inte heller så mycket förutom idrottsaktiviteter.


Mötesplatsen har funnits i 20 år och startades av enhörnaprofilen och spelmannen Cay Löfqwist. Marie-Louise har också varit med från start medan Annica ”bara” jobbat i runt tio år.
– Behovet av att träffas på ett anspråkslöst sätt finns ju, fortsätter Annica. Många sitter ensamma hemma och för barn och unga finns inte heller så mycket förutom idrottsaktiviteter. Vi finns här i princip varje vardag, och är man medlem i föreningen kan man också hyra lokalen för egna ändamål utanför ordinarie öppettider. Fikat är billigt, man kan spela spel eller bara sitta och prata.

Andra föreningar och organisationer har också aktiviteter i lokalen. Röda Korset och Svenska kyrkan finns på plats varje vecka och på onsdagar är det akvarellmålning. Pensionärerna kommer stadigt på tisdagar och på fredagskvällar försöker man hålla öppet så att ungdomarna ska ha någonstans att träffas.
– Det hänger lite på att vi får volontärer som hjälper till, förklarar Annica som efterlyser fler frivilliga som kan vara på plats när det är disco eller andra kvällsaktiviteter.
– Vi hade till exempel Halloween-disco som drog en massa folk. Och under september månad hade vi besöksrekord med runt 40 besökare per dag i snitt. Herrejösses vad ungar det var här då. Men det var roligt!

Andra arrangemang är Nobelfest då man lägger ut röda mattan och klär upp sig, skattjakt under novemberlovet som drog mer än 60 barn, sittgympa på fredagmorgnar, musikqviss och musikuppträdanden.

För mammalediga Carina och Moa är Mötesplatsens verksamhet perfekt.
– Jag är ganska nyinflyttad, berättar Carina medan hon försöker truga i åtta månader gamla Amilia laxröra. Och det känns så välkomnande här, både på Mötesplatsen och i Enhörna överlag. Folk hälsar och pratar och bryr sig.

Moa håller med. Hon har bott i Enhörna i sju år och stortrivs. Harry fyra månader verkar hålla med.

Mötesplatsens öppettider:
Måndagar 12.00 – 14.00 (barnvagnsfika) & 14.00 -20.00
Tisdagar 11.00 – 18.00
Onsdagar 14.00 – 20.00
Torsdagar 11.00 – 18.00
Fredagar (de flesta) 19.00 – 23.00

No items found.

Fortsätt läsa

No related posts found.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Privacy Policy
OK