Mariefred

Stort intresse för bordtennis – fler tjejer och kvinnor är extra välkomna

Tomas Forslund är en av dem som är engagerad som tränare i IFK Mariefreds bordtennissektion. Det började med att hans egna barn ville spela. Nu är han med som tränare i idrottshallen i Mariefredsskolan två dagar i veckan.
Stort intresse för bordtennis – fler tjejer och kvinnor är extra välkomna

– Det är så kul att få vara tränare och extra stolta blir vi när vi ser den fantastiska utvecklingen juniorerna har gjort den senaste tiden. Det märks att de spelar mycket i skolan och på fritiden, säger Tomas.

När Måsen hälsar på är juniorerna i full gång med att spela. 9-årige Oscar visar hur han kickar bollen med sitt racket – ibland på högkant.
– Mitt rekord är 111 kickar, säger han och tycker att det bästa med bordtennis är att man får träna sina reflexer, utmana sig och flytta sina gränser.

Ludvig är också 9 år och tycker det är jättekul att man får göra en massa olika saker.
– Fritt spel eller coaching är roligast för då kan man få tips på hur man ska hålla racket bättre, förklarar han.

Tomas Forslund, tränare i IFK Mariefreds bordtennissektion. 

John, 10 år, tycker att rundpingis och fritt spel är roligast. Hans bror Jack tränar i samma grupp. Deras mamma My är med och tittar på träningen idag, med lillasyster Lo i famnen. Hon gillar att träningen är så lekfull.
– Killarna tycker att det är jättekul, bland det roligaste på hela veckan, säger hon.

Före pandemin var det några från IFK Mariefred som ordnade prova på-träffar för att se hur intresset för bordtennis var - och det var överväldigande positivt. Tomas kom dit för att prova med sina barn, men engagerade sig snart som tränare. De hann precis påbörja träning även för vuxna innan pandemin slog till och de fick avsluta vuxenträningen helt.
– Ungdomarna kunde fortsätta träna, men fick såklart hålla avstånd och sprita både bollar och händer, berättar Tomas.

Ludvig gillar fritt spel eller coaching bäst.

Ungefär 20 barn och ett femtontal seniorer är aktiva i föreningen nu när träningen är i full gång sedan restriktionerna släppte i samband med att terminen startade i september.
– Det är fullt ös och jag tycker verkligen att det har varit ett ökat intresse, säger Tomas och berättar att de har spelare från såväl Strängnäs som Stallarholmen.

Det träning på måndagskvällar för seniorer och juniorer och på lördagar för juniorer. I juniorgruppen är åldern ungefär 7-12 år, men Tomas poängterar att det verkligen är en sport för alla åldrar.
– Igår ringde faktiskt en 80-årig man som ska flytta till Mariefred och ville spela - han börjar i januari, berättar han.

Något som det verkligen skulle behövas fler av i klubben är kvinnor i alla åldrar, konstaterar Tomas och menar att det verkligen är en sport som passar både tjejer och killar.
– Det handlar främst om att ha kul och träffa bollen, det viktigaste är att man är jämbördig med den man spelar mot.

Alla som är nyfikna att prova på bordtennis är välkomna ner till Mariefredsskolans stora idrottshall. Det finns både rack och bollar att låna.
– Det är bara att komma ner – se till att ha ett par inneskor på fötterna bara, så är vi nöjda, säger Tomas.


Fortsätt läsa

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Privacy Policy
OK