Mariefred

Mariefreds första och enda kafferosteri lanseras

Som MT/Måsen tidigare berättat har Mariefreds första och enda kafferosteri Solkant öppnatoch Karl-Johan Olsson och Noel Viklund har nu lanserat sin webshop och fått en lyckad start.
Mariefreds första och enda kafferosteri lanseras

– Lanseringen gick över förväntan, säger Noel och berättar att de redan den förstahelgen sålde nästan 70 påsar av sitt kaffe ”Obrigado”, som betyder tack på portugisiska.


De vågade inte ha för höga förhoppningar men hoppades på att kanske sälja sju-tio påsar, vilket visade sig vara väldigt blygsamt räknat.
– Vi får nya följare på Instagram varje dag också . Det är vår bästa marknadsföringskanal, berättar de när MT/Måsen besöker dem i deras rosteri strax utanför Mariefred.

I ett ombyggt garage har de inrett sitt rosteri och efter nyår är deras egen kafferost på plats. Den står fortfarande kvar i Gustavsberg dit de åker för att rosta sitt kaffe en dag i veckan.
– Just nu jobbar vi på att ta fram ett julkaffe och har provrostat några batcher, säger Karl-Johan.

De håller även på att ta fram ett eget espressokaffe. Kaffebönorna de rostar sitt kaffe på är noga utvalda från Brasilien och plockas när bären är gula i stället för röda, som är vanligare. Det är naturligt processat, vilket ger en fruktigare smak. De berättar att Ricardo Tavares - mannen bakom plantagen de köper från - alltid har jobbat mycket med hållbarhet och blivit utsedd till Brasiliens tredje mest hållbara farm. Det tycker killarna är jätteviktigt.
– Allt vatten som används för att tvätta kaffebönorna återanvänds och allt fruktkött som blir över från kaffebären används som gödning, förklarar Noel.


Kaffet odlas i skuggan av bananträd och de planterar även mahognyträd för att få skugga på kaffebuskarna. Killarna har ännu inte varit där, men det är något de drömmer om.
– Det är verkligen en viktig resa vi kommer att göra så fort vi får möjlighet, säger Noel.

“Vi får nya följare på Instagram varje dag också. Det är vår bästa marknadsföringskanal."


Framöver – kanske till sommaren - hoppas de kunna bjuda in kunder och företag till sitt rosteri för att provsmaka kaffe - så kallad ”koppning” - då man får testa olika sorter och rostningar.
– Vi funderar på att kanske ha espressokurser och lära ut hur man brygger kaffe med olika metoder, eller ha team building för företag och liknande, säger Noel.

Att brygga ett gott kaffe är en hel vetenskap och något killarna har stor kunskap om. Karl-Johan demonstrerar hur man brygger kaffet enligt den så kallade V60-metoden, som innebär att vattnet hälls över de nymalda bönorna. Han förklarar hur man ska smaka på kaffet för att känna de olika smakerna bäst.
– Det ska inte drickas alltför varmt och man kan sörpla för att känna smakerna bättre. Det här kaffet har inte lika kraftfull smak, men det är fler smaker, säger han och förklarar att det har både med rostningen och bryggmetoden att göra. Man känner fler smaker när kaffet svalnat lite. Då kommer det fram smaker av röda bär och syra, kanske även vetekex och sötmandel. Det påminner lite om att prova vin.

Solkant kommer att finnas på plats på Mariefreds julmarknad den första advent.
– Vi kommer även att ha en kvarn med oss, så det går att köpa både hela och malda bönor, säger Noel.

Fortsätt läsa

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Privacy Policy
OK