Stallarholmen

Kreativa Stallarholmsbor ställer ut

I november visar Stallarholmsbor och personer med koppling till orten sina mer konstnärliga sidor under årets höstsalong i Galleri Gulan. Vernissagen lockade många besökare och för hobby-konstnärerna är det uppskattat att få chansen att ställa ut. 
Kreativa Stallarholmsbor ställer ut

Årets utställning består av en blandning av konstformer och hantverk som foto, litteratur, måleri, keramik och tovning.
– Vi har plockat ihop så mycket av olika typer av hantverk som möjligt och i år har vi även med böcker och det har vi inte haft förut. Meningen med utställningen är att det ska vara amatörer som har detta som hobby på fritiden, säger Margareta Nordqvist som är en av dem som arrangerar utställningen. 

I flera år har hon satt ihop höstsalongen på egen hand, men i år har hon fått hjälp av konstnärerna Lars-Göran Yeudakimchikov Malmquist och Carina Larsson. 
– Det har varit jätteroligt att få vara med och hjälpa till. Det ger en möjlighet för lokala konstnärer och är ett bra komplement till resten av verksamheten här. Det finns mycket teater och musik i
Gula industrihuset och nu kommer konsten också in. Det skapar en helhet och det gör att det finns något för alla, säger Lars-Göran. 

Carina flyttade nyligen hem till Stallarholmen, efter fyra år i USA där hon arbetade som konstnär inom måleri. Hon kommer fortsättningsvis att driva Galleri Gulan tillsammans med Margareta. 
– Det känns väldigt spännande att se hur vi kan utveckla Galleri Gulan. Jag och Maggan kommer att vara kärnan och sedan kommer vi ta hjälp utifrån, säger hon. 

Några som ställer ut på höstsalongen är vännerna Kari Kjellmark och Siv Hallenberg som arbetar med hantverket Raku samt svartbränning. 
– Vi jobbar bland annat med stengodslera som vi bränner i en tunna med sågspån och metoden kallas för svartbränning, berättar Siv. 

Hon bor i Stockholm, men brukar ofta besöka vännen Kari i Stallarholmen, där de ofta håller till när de tillverkar keramiken. 
– Vi gör det på Karis tomt här i Stallarholmen och det tar en hel arbetsdag. 

Kari berättar mer om tekniken som gör att leran får en svart färg. 
– Man har stora tunnor där man får upp värmen till 800 grader och gör att det blir riktigt syrefattigt.

Det är viktigt att packa så mycket sågspån som möjligt i tunnan och processen tar omkring sex till sju timmar.

Folkhögskolor är ett paradis om man vill hålla på med hantverk. Det är det vi har gjort


Vännerna har gått på kurser för att lära sig olika tekniker.
– Folkhögskolor är ett paradis om man vill hålla på med hantverk. Det är det vi har gjort, säger Siv. 

De är pensionärer nu, vilket ger dem mer tid att ägna sig åt sin hobby. Siv är sjuksköterska inom psykiatrin och Kari har arbetat som barnmorska och dokumentärfotograf och kreativiteten har alltid funnits med dem. 
– Jag har alltid gjort något och haft en vilja att skapa. Innan har det varit mycket mode och jag har sytt kläder, berättar Siv. 

Kari och Siv tycker att det är roligt att höstsalongen arrangeras. 
– Det är superbra och något speciellt för Stallarholmen att detta finns. Det är fantastiskt, säger Siv. 

Höstsalongen är öppen på söndagar mellan klockan 12:00 och 14:00 fram till den 28 november.

No items found.

Fortsätt läsa

No related posts found.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Privacy Policy
OK