Nykvarn

”Kakorna räddade slottet”

1974 flyttade familjen Fimmerstad till Taxinge. Då var Åsa bara en tvärhand hög. Några år senare startade hennes mamma sommarkafé på slottet Taxinge-Näs och på den vägen är det.
”Kakorna räddade slottet”

”Kakslottet” har blivit en besöksmagnet och det finns nog få ställen där så många kakor har bakats – i alla fall inte så många olika sorter. Slottet har numera blivit Åsas ansvar. Från att ha hjälpt mamma i köket, lärt sig cykla i de stora slottssalarna och drivit presentbutik i en flygel basar hon nu över hela verksamheten.

Varje år tar Taxinge slott emot runt 250 000 besökare. Verksamheten har flera ben. Förutom kaféet arrangerar man konferenser, bröllop, fester, luncher och middagar, mässor och marknader.
– Under pandemin fick vi snabbt ställa om, berättar Åsa. Vi tänkte nytt och koncentrerade oss på kaféverksamheten när konferenserna och bröllopen ställdes in. Det gick fint, vår personal är så positiv och flexibel och det gjorde att vi klarade oss bra. Förlorarna blev ungdomarna som inte fick sommarjobb här i den utsträckning vi brukar ha. Normala år anställer vi ett 50-tal ungdomar.

När MT/Måsen är på besök lyser flera av slottssalarna tomma. Möblerna har flyttats för att ge plats åt den traditionella julmarknaden som brukar locka runt 30 000 besök. Bara kristallkronorna och porträtten på viktiga personer i slottets historia hänger kvar. Åsa stannar till framför ett porträtt av Ebba Augusta, en i raden av ägare och förvaltare av slottet och jordbruksmarkerna runt omkring. Precis som Åsa hade Ebba Augusta en entreprenörsådra och hon drev slottet även som änka, till dess att hon dog 1911. Hon var gift tre gånger, bland annat med statsminister Arvid Posse och med sin ungdomskärlek Audley Gosling.
– En del säger att hon först gifte sig för pengar, sen för titeln och sist av kärlek, berättar Åsa.

För Åsa och hennes två bröder var slottet en härlig lekmiljö men redan från tidig ålder var de med och hjälpte till i kaféet. 1989 renoverade familjen slottet invändigt. Nykvarns kommun som äger byggnaden sörjer för det exteriöra underhållet.
– Det var väldigt mycket jobb, säger Åsa. Slottet var rejält nedgånget så det var mycket att göra. Tur att kaféet gick bra. Man kan säga att kakorna räddade slottet!

Många av recepten kommer från Åsas mormor och mormoderns syster som var konditor.
– Alla deras recept finns kvar. Men vi följer trender också. Gammalt och nytt tillsammans, det brukar bli bra. Bästsäljare är till exempel hallongrotta, uppåkrakakor och gemfer. Men själv tycker jag allra bäst om en varm kardemummabulle.

Kaféet utlovar alltid minst 60 sorters kakor på borden men Åsa menar att det oftast är uppåt 80 sorter. I maj och juni varje år kommer Meter Television och spelar in ”Hela Sverige bakar”. Då är det fullt upp för Åsa och hennes personal eftersom man serverar teamet lunch och middag.
– I början var det lite rörigt men nu har vi fått rutin på det och det rullar på bra.

Åsa och hennes man bor i Åsas barndomshem i Taxinge by. Deras två barn hjälper också till i kaféet, i alla fall ibland.
– Fast de har sitt. Det är mest hästar och hockey som gäller för dem.

Förutom att det blir mycket skjutsande till barnens olika aktiviteter ser Åsa bara fördelar med att bo på landet. Hon saknar ingenting.
– Ibland stannar jag upp och påminner mig om hur vackra omgivningar det är här. Det är så lugnt och harmoniskt. Jag är säker på att omgivningarna påverkar hur människan mår.

No items found.

Fortsätt läsa

No related posts found.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Privacy Policy
OK