Hornudden20141211

Foto: Johan Sjöstedt.

Hornuddens Trädgård utanför Strängnäs vann Sörmlandstappningen av TV4:s tävling Sveriges skönaste gårdar, vilket kunde ses i Sörmlandsfinalen som hölls under torsdagskvällen.

Redan våren 2013 hörde TV4 av sig och frågade om familjen Sjöstedt var intresserade av att vara med.
– Vi hade kompisar i Uppland som varit med året innan, säger Karin Sjöstedt, som driver gården tillsammans med maken Mats och sonen Johan. Det året blev det inget då de inte fått ihop några andra gårdar, men i år försökte de igen och det blev av. I början av sommaren kom ett litet filmteam hit och filmade oss när vi arbetade för att se hur vi fungerade framför kameran. Men Mats hade råkat dubbelboka sig så det blev jag och Johan som tävlade i stället!

Programmet går ut på att de tävlande gårdarna tar fram en produkt som tv-kocken Christian Hellberg hjälper dem att utveckla. Sedan beslutar en jury om vilken gård som har den bästa produkten.
– Vi hade tänkt tävla med vår korv, men det fick vi inte göra eftersom vi redan sålt den i butiken. Vi bestämde oss för att tävla med en chilisås som vi tog fram speciellt för tävlingen i stället. Vi fick berätta om företaget, chilisåsen, vad den skulle kosta att ta fram och hur vi hade tänkt lansera den. Johan ville att den skulle vara rökt, vilket senare visade sig vara en bra idé.

I mitten av juni hörde TV4 av sig igen och sa att familjen fick vara med i programmet.
– Den 9 och 12 september var de här i två hela dagar och filmade, säger Karin. Vi har ju varit med och gjort kortare filmsnuttar förut, så när de var här kändes det som om vi nästan blev en del av teamet. De peppade oss hela tiden, så vi kände oss superduktiga framför kameran! De var noga med att stötta oss hela tiden. Vi fick göra många små dagboksintervjuer som blev instick i programmen. Vi svarade ganska rakt på de frågorna. De frågade till exempel hur det kändes att ha Christian Hellberg i köket. ”Jag är väl van vid att ha kockar i köket”, hade jag sagt. Jag ska väl erkänna att jag inte hade järnkoll på vem han var innan programmet. Johan hade det dock, han är ju inne i den branschen!

Den 12 september spelades själva tävlingsprogrammet in.
– Vi hade riggat och Christian och programledaren gick runt och pratade med alla tre gårdar som deltog. Juryn kom och provsmakade produkterna och sedan efter lunch kom de fram och presenterade vinnaren. Vi hade en bra grej och det visste vi redan. Det var en chilisås ”att dö för” som Christian uttryckte det. Filmteamet sa att det aldrig hänt tidigare att han inte gjort om produkten, så det kändes som att vi hade en bra chans. Att bara vara med är ju bra marknadsföring, men det känns ju väldigt kul att vinna.

I priset ingick även 50 000 kronor.
– Det var ingen som pratade om prispengar under inspelningen, så det kom som en glad överraskning! Vi tänkte göra något kul för personalen för pengarna. Sedan finns det säkert några hål som man kan stoppa överskottet i!


kristoffer

 Kristoffer ElmqvistVill du läsa hela artikeln, bli prenumerant!

  • Om du är prenumerant och har registrerat dig på mariefredstidning.se, kan du logga in. Tryck på Min sida.
  • Om du är prenumerant men inte registrerat dig, kan du enkelt göra det. Tryck på Registrera.

Du som ännu inte prenumererar på MT/Måsen kan göra det här... Det kostar 450 kr/år och du får papperstidningen i brevlådan varje lördag och har tillgång till
ständiga uppdateringar på mariefredstidning.se. Ni får även tillgång till den digitala versionen av
papperstidningen – redan på fredag eftermiddag.
Har du glömt ditt lösenord, använd funktionen nedan! OBS! Vid registrering på sidan uppge namnet på den person som står för prenumerationen, den
person som abonnemangsnumret är knutet till!